O odmianach węgla cz. 6

By admin

20 grudnia, 2017 Węgiel No comments

Tagi:

Po chwili zobaczymy, że dolnym końcem lejka sączyć się zacznie i spadać kroplami do butelki lub słoja jakaś ciecz bezbarwna, na wygląd podobna do wody. Ciecz ta jest naszym winem czerwonym, ale jakże bardzo zmienionym! Straciło zupełnie piękną swą barwę purpurową – co prawda, straciło też i smak wina.

Ani bibuła, ani szmatka, same nie mogą w niczym wpłynąć na zmianę barwy wina czerwonego, tylko węgiel kostny może to uczynić.

Przekonano się, że i węgiel drzewny, szczególnie drobno zmielony, niweczy barwę wielu cieczy, czyli je odbarwia. Woda mętna lub zabarwiona, przeciekając przez warstwę węgla kostnego albo drzewnego, przechodzi całkiem przejrzysta. To też węgli drzewnych używamy często do oczyszczania wody w tak zwanych filtrach; jest to bardzo potrzebne, gdyż woda mętna jest niezdrowa do picia. Węgła kostnego używają także w cukrownictwie do odbarwiania syropu cukrowego, który początkowo jest mętny i brudny.