Jakie pożytki mamy z siarki cz. 2

By admin

5 stycznia, 2017 Siarka No comments

Tagi:

Proch, służący do strzelania, składa się z siarki, węgla i saletry, ze sobą zmieszanych. Siarki używają też do ogni bengalskich i rakiet.

Wiemy już, że siarka znajduje się w białku; ale nie tylko w jajach można białko spotkać. Białko znajduje się w mięsie, we krwi, w skórze, włosach, kościach, chrząstkach, paznokciach, we wszystkich częściach ciała zarówno człowieka, jak i zwierząt; z tego zaś wynika, że siarka jest także w mięsie, krwi, kościach i t. p., bo przecież siarka znajduje się zawsze w białku.

krycie dachów

Skąd się jednak bierze w nas tyle siarki? Niewątpliwie pochodzi ona z żywności, jaką spożywamy, a głównie z roślin. Chyba więc siarka jest także w roślinach? Tak jest: w nasionach, w korzeniach, w sokach wszystkich roślin znajduje się zawsze siarka – i nawet ta część ziarn, bobu, grochu, soczewicy, która najbardziej nas karmi, która jest najpożywniejsza, ta część zawiera w sobie właśnie siarkę, jest ona bowiem białkiem, bardzo podobnym do białka jaja kurzego.

Niema rośliny bez białka, a więc wszystkie rośliny mają w sobie siarkę.

Ani ludzie, ani zwierzęta nie jedzą czystej siarki, ale spożywają ja w różnych pokarmach, sami nie wiedząc o tym. Jeśli człowiek zjada tym sposobem za mało siarki, wówczas nie może mu przybywać dość krwi ani mięsa, czuje się osłabionym i może ciężko chorować.

krycie dachów